Paskalya Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 Eğlenceli Gerçek
Paskalya Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 Eğlenceli Gerçek

Paskalya Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 Eğlenceli Gerçek

 

Paskalya Pazarı (Diriliş Pazarı olarak da bilinir), İsa’nın ölümden diriltilmesinin kutlanması olduğu için Hristiyanlar için yılın en önemli günüdür. Ama bir Pazar rostosu için yerleşmeden önce, neden sevdiklerinizi Paskalya tarihi bilginizle etkilemeyesiniz?

1. Paskalya Tavşanı efsanesi Almanya’da başladı.

Paskalya Tavşanı

Easter Bunny hikayesinin nereden kaynaklandığını hiç merak ettiniz mi?

Yumurta getiren tavşanların hikayesi pek mantıklı gelmediğini söyleyebiliriz, bu yüzden çocukların her yıl bu efsanevi yaratığın onlara neler bıraktığını görmek için acele etmelerinin bir nedeni olmalı.

Ancak Noel Baba’nın Noel için Hristiyan bir önemi olmadığı gibi, Paskalya Tavşanı’nın da bu kutsal günle gerçek bir bağlantısı yoktur.

Paskalya Tavşanı’nın kökeni, Hıristiyanlık öncesi Almanya’da başlayan yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Burada tavşanın Pagan Bahar ve Bereket Tanrıçası’nın simgesi olduğu söylenmiştir.

Hıristiyanlık Avrupa’ya yayılırken, Pagan gelenekleri, Paskalya Pazarında uslu davranan çocuklar için Paskalya Tavşanı’nın renkli (bugün çikolata) yumurtalar bıraktığı Hıristiyan bayramlarıyla harmanlandı.


2. Tatil, adını Anglo-Sakson Tanrıçası Eostre’den almıştır.

Paskalya Bayramı 1

Paskalya ile ilgili rehberimizde bir sonraki gerçek şu soru etrafında: Paskalya neden Paskalya olarak adlandırılıyor?

Bilim adamlarına göre, bu Hristiyan bayramı, adını Doğurganlık Tanrıçası ve Şafak ve Işık Tanrıçası olarak tasvir edilen Anglo-Sakson tanrıçası Eostre’den almıştır.

Baharın gelişini kutlayan Pagan festivallerinde onurlandırıldı ve Pagan geleneklerinin Hıristiyan bayramlarıyla karışımını daha da vurguladı.


3. Her gün 1,5 milyondan fazla Cadbury Creme Egg üretiliyor.

Cadbury Creme Egg

Sizin için bir başka büyüleyici Paskalya gerçeği, Cadbury’s her yıl 500 milyon Creme Egg yapıyor! Bunları üst üste yığarsanız, Everest Dağı’ndan 10 kat daha yüksek olur.

Birmingham fabrikası her gün 1,5 milyon Creme Egg üretiyor ve Creme Egg dünyadaki en popüler yumurta şekilli çikolata.


4. Yumurta boyama eylemi Ukrayna geleneğinden gelmektedir.

Yumurta Boyama

Sayısız nesiller boyunca Ukraynalılar, sağlık ve doğurganlığın Tanrı ve Tanrıçalarına bir çağrı olarak yumurtaları süslüyorlar.

Bu geleneksel pysanka eylemi (“pih-sahn-kah”) balmumu ve boyalar kullanılarak yapılır, ancak bu renkli gelenek, Ukraynalı göçmenler ABD’ye gelene kadar devam etmedi.


5. Dünyanın en büyük Paskalya yumurtası 5000 libre ağırlığında

Dünyanın en büyük Paskalya yumurtası

31 fit uzunluğunda ve 18 fit genişliğinde duran dünyanın en büyük Paskalya yumurtasıdır. Kanada, Alberta, Vegreville’de bulunan yumurta, 5000 pound ağırlığında ve tamamlanması 12.000 saat sürdü.

Vegreville Pysanka olarak adlandırılan dünyanın en büyük Paskalya yumurtası, 3500 parça alüminyumdan yapıldığı için aslında bir heykelden çok bir yapboza benziyor.


6. Simit eskiden Paskalya ile ilişkilendirilirdi

Pretzels

Paskalya deyince aklımıza genellikle çikolata, çörekler ve yumurta gelir. Ama çubuk krakerlerin aynı zamanda bir Paskalya yemeği olduğunu biliyor muydunuz?

Tuzlu krakerler Paskalya ile ilişkilendirilir çünkü kıvrımlar duada kolların kesişmesine benzer. 1950’lerden itibaren, Almanlar için Kutsal Cuma günü akşam yemeğinde çubuk kraker ve haşlanmış yumurta yemek bir gelenekti.


7. İngiltere’nin ilk çikolatalı yumurtası 1873’te Bristol’de üretildi.

Çikolatalı Yumurta

Paskalya Pazarında çikolata şeklindeki yumurtalara girme eğilimini kimin başlattığını hiç merak ettiniz mi?

19. yüzyılda, Bristol’deki Fry ailesi dünyanın en büyük çikolata fabrikasını işletti ve 1873’te ilk çikolata yumurtasını üretti.

İki yıl sonra 1875’te Cadbury’s ilk Paskalya yumurtasını yaptı.


8. Almanya’da Kutsal Cuma günü dans etmek yasa dışıdır.

Dans Etmek

Paskalya hafta sonunun başladığı Kutsal Cuma günü, Almanya’daki eyaletlerin çoğunda toplum içinde dans etmek yasa dışıdır.

Avrupa’nın kulüp başkenti Berlin bile dini güne saygı nedeniyle danssız bir bölge haline geliyor.

Baden-Württemberg’de müzik çalınmasına izin verilir ancak dans etmeye izin verilmezken, Bavyera’da bir barda herhangi bir müzik çalarken yakalanırsanız 10.000 Euro’ya kadar para cezasına çarptırılabilirsiniz.

Peki neden boogie yasağı, Almanya?

Bu yasağın ardındaki düşünce, Kutsal Cuma ve Paskalya Pazarında İsa’nın ölümünün yasını tutan Hıristiyanlara saygıdan kaynaklanmaktadır ve Almanya’da bu günler sessizlik tatili olarak kabul edilmektedir.


9. Paskalya, 21 Mart’ı takip eden dolunaydan sonraki Pazar günü kutlanır.

Paskalya Pazarının neden her yıl tarihi değiştirdiğini hiç merak ettiniz mi? Ay takvimine ve ayın konumuna bağlıdır.

Aslında Paskalya , baharın başlangıcına işaret ettiği söylenen 21 Mart’ta veya sonrasında gerçekleşen dolunaydan sonraki ilk Pazar gününe denk gelir .


10. 2007’de bir paskalya yumurtası 9 milyon sterline satıldı.

Faberge Yumurtaları

Paskalya hakkındaki gerçekleri içeren rehberimizin sonu bizi 2007’ye geri götürüyor!

Muhtemelen dünyanın en pahalı yumurtası Londra’daki Christie’s’de 9 milyon sterline satılarak Faberge rekorları kırıldı.

Emaye yumurta, her saat başı yumurtadan çıkan ve kanatlarını çırptıktan sonra üç kez başını sallayan çok renkli bir horoz içerir.

Yumurta, 1902’de St. Petersburg’da Karl Fabergé tarafından yapıldı ve Fabergé tarafından şimdiye kadar yapılmış en büyük ikinci yumurta.

İngiltere hakkında daha fazla ilgi çekici bilgi için İngiltere Hakkında 16 İlginç Gerçek yazımızı keşfedin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir